Toneelvereniging Zoeklicht is een kleine, maar bruisende vereniging, die gevestigd is in het kleine dorpje Elshout. Ieder jaar zetten we een toneel productie op de planken om onze bezoekers mee te nemen naar een andere wereld, en vooral een onbezorgd avondje uit te geven. Humor is daarin erg belangrijk.

De vereniging bestaat al een heel aantal jaren. Het begon in 1922 toen Willem van Kessel, geestelijk adviseur, de RKJB (Rooms Katholieke Jonge Boerenstand) en de RKBB (Rooms Katholieke Boerinnenbond) oprichtte. Hij wilde jongeren motiveren om te sporten, paard te rijden, te dansen én toneel te spelen. Destijds mocht dit niet gemengd, vandaar dat er een vereniging was opgericht voor jongens én een vereniging voor meisjes. Deze verenigingen waren met elkaar verbonden onder de overkoepelende NCB (Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond).

In al die jaren is er veel veranderd. Zo werd in 1946 het toneelstuk ‘Een zwerver kwam’ opgevoerd, onder regie van Kees van Spijk sr. In dit toneelstuk werd er nog gebruik gemaakt van echte hete koffie en de drank die in het toneelstuk werd gedronken bevatte echte alcohol. Een aantal jaren later kwam het voor dat een speler aangeschoten op het podium stond door deze methode. Daar werd schande van gesproken en er is toen voor gekozen alternatieven te kiezen voor de dranken die tijdens de voorstelling gebruikt worden.

Vanaf 1956 worden de jongens en meisjes niet meer gescheiden en worden de toneelstukken gemengd opgevoerd.

In de vroegere jaren van de vereniging wordt ook het ontwerpen en opbouwen van decors anders aangepakt. Zo werd er gebruik gemaakt van veilingkisten en oude gordijnen. Ook de licht en geluid techniek was nog niet zo ver ontwikkeld. Er werd geen gebruik gemaakt van licht- en geluidinstallaties en dimmers om de lichten zachter te zetten bestonden ook nog niet. Een aantal technische leden van de vereniging hadden wel een oplossing gevonden voor het dimmen van het licht. Achter het podium werd een houten kuip met water geplaatst. De plus-draad van de elektriciteitsleiding werd doorgeknipt en tussen de twee eindjes werd met ijzerdraad een koperen plaat bevestigd. Aan deze draad werd aan de bovenkant een touwtje vastgezet dat door een oog aan het plafond werd geleid en dan vastgezet in een haak aan de muur. Als men de koperen plaat vervolgens, met behulp van het touwtje, in het water liet zakken verzwakte het licht. Een effectieve methode, maar wel gevaarlijk. Door de jaren heen is gelukkig ook de techniek rondom de voorstellingen verbeterd.

In de beginjaren van de vereniging werden er voornamelijk drama’s op de planken gebracht. Vanaf 1960 hebben deze steeds meer plaatsgemaakt voor kluchten en komedies.

De RKJB (Rooms Katholieke Jonge Boerenstand) en RKBB (Rooms Katholieke Boerinnenbond) spelen sinds 1956 gezamenlijk de toneelstukken en in 1967 wordt er voor gekozen om de naam van de RKJB (Rooms Katholieke Jonge Boerenstand) na 45 jaar te veranderen in KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren). Het veranderd in een gemengde vereniging die, naast het spelen van toneelstukken, ook andere activiteiten op de agenda heeft staan zoals onder andere sportdagen, zeskamp, handballen, volksdansen en allerlei feestavonden. In 1992 bestaat de vereniging 70 jaar, dit wordt groots gevierd met een feestweekend.

Het animo voor verschillende activiteiten neemt echter af. De toneeluitvoeringen blijven wel druk bezocht en in 1996 wordt er daarom voor gekozen om de naam voor de tweede keer in de 74-jarige geschiedenis van de vereniging te veranderen. De naam KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) wordt gewijzigd in Toneelvereniging Zoeklicht en vanaf die tijd ligt de focus volledig op toneel en theater.

Binnen de vereniging staat gezelligheid voorop. Het hele jaar wordt er gewerkt aan nieuwe toneelvoorstellingen. Buiten de repetitie periode komt de vereniging ook wekelijks bij elkaar voor een gezellige avond op het terras, in het clubhuis of een weekend weg. De vereniging is uitgegroeid tot een hechte groep mensen waarbij een goede sfeer hoog in het vaandel staat. De vereniging heeft een hoge diversiteit aan personen, karakters en leeftijden. Dit alles draagt bij aan de diverse en interessante toneelstukken die wij ieder jaar op de planken brengen.

Weekendje Millingen aan de Rijn, mei 2018

De vereniging heeft in haar lange geschiedenis veel veranderingen doorgemaakt en we zijn continue bezig om ons zelf te verbeteren en te groeien in alles wat maar met toneel te maken heeft. Samen met de regisseur, spelers, licht/geluid technici, decor ploeg, grime en alle andere vrijwilligers werken we aan nog betere voorstellingen, die zorgen voor een lach bij iedereen.

De laatste regie aanwijzingen voor de voorstelling ‘een gast teveel’, maart 2019
De familie Bruinsma in de bocht: wie van de drie, maart 2018

Heeft u misschien op- of aanmerkingen, complimenten, opbouwende kritiek of wilt u onze vereniging op een bepaalde manier versterken en/of ondersteunen? Laat het ons weten! Gegevens onder het kopje contact.